Amman Citadel

posted in: Jordan, Reisverslag, Vakantie | 0

Wakker worden in Amman

Als gevolg van het reizen en tijdsverschil, zijn we allebei van slag en al om half zes klaar wakker.  We besluiten maar meteen op te staan en goed gebruik te maken van deze nieuwe energie.  We douchen allebei en schuiven daarna aan bij het ontbijt in de lobby.  Het is een bijzonder uitgebreid buffet.  Met enige terughoudendheid beginnen we aan de vele keuzes.  Het lijkt me niet zo verstandig om op de eerste dag meteen aan de exotische gerechten te wagen. Morgen kunnen we dat wel uitproberen.  Deze ochtend hou ik het bij een gekookt eitje.

Amman Citadel

Na het ontbijt gaan we de overtollig energie opmaken. We maken een wandeling naar de Amman Citadel; een oud overblijfsel van de originele vestiging van Amman, uit de tijd dat het nog Philadephia heette.  Onderweg lijkt de stad uitgestorven. Het is Vrijdag vandaag en dat betekent de Moslim Sabbath, vandaar dat alles (nog) dicht is.  Toch komen we ogen tekort onderweg. De nieuwe indrukken zijn meer uitdagend dan de lange wandeling van 7 km.

Bij de Citadel aangekomen kopen we kaartjes en gaan naar binnen. Aangezien de wandeling ons wat heeft uitgedroogd, nemen we eerste even pauze. Bij een koffietentje binnen bestellen we twee koffie, en drinken we deze genietend in de schaduw op.

Gepke op de Citadel

De Amman Citadel

Binnen gaan we alles bekijken middels een wandeling over de Amman Citadel.  Vele verschillende beschavingen hebben hier vroeger hun stempel gedrukt: Neolitisch, Byzantijns, Romeins, Ottomanen en ga zo maar door.  Samengevat: iedereen heeft zo zijn stempel gedrukt. De restanten hiervan zijn te vinden zoals ruīnes van tempels, funderingen, irrigatie kanalen, kerken, moskeeën enz.  In het nabij gelegen museum kun je ook zien wat opgravingen naar boven hebben gebracht, zoals gouden sieraden en bronzen wapens. Aan de andere kant zijn er veel klei gebruiksvoorwerpen en kunstvoorwerpen uit alle periodes.

Na de Citadel gaan we nog een kijkje nemen bij het Romeinse Amfitheater dat nog steeds wordt gebruikt voor voorstellingen, en het Romeinse Odeon.  Tussendoor gaan we op het grote plein ervoor zitten om mensen te kijken: onze grootste hobby.

Amman Citadel

Alles bij elkaar hebben we er lopend al ruim 11 km op zitten, en besluiten we een taxi terug te nemen.  Op de vraag wat het moet kosten terug naar het hotel reageert hij vrolijk: “whatever it’s worth to you”.  Wij hebben bij aankomst hem 10 Dinar gegeven en daar was hij blij mee; onze voeten ook.

 

››› Dag 3: Meer wandelen in Amman

 

Share us: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.