Amman Citadel

posted in: Jordan, Vakantie | 0

Danig in de war door het reizen en tijdsverschil zijn we allebei al om half zes klaar wakker.  We besluiten maar meteen op te staan en goed gebruik te maken van deze nieuwe energie.  We douchen allebei en schuiven daarna aan bij het ontbijt in de lobby.  Het is een bijzonder uitgebreid buffet met heel veel keuzes waar we met enige terughoudendheid aan beginnen.  Het lijkt me niet zo verstandig om op de eerste dag meteen aan de exotische gerechten te wagen, morgen kunnen we dat wel uitproberen.  Deze ochtend hou ik het bij een gekookt eitje.

Na het onbijt gaan we de overtollig energie opmaken aan een wandeling naar de Citadel, een oud overblijfsel van de originele vestiging van Amman, onder andere uit de tijd dat het nog Philadephia heette.  Onderweg lijkt de stad uitgestorven want het is Vrijdag vandaag en dat betekent de Moslim Sabbath, dus alles is (nog) dicht.  Toch komen we ogen tekort onderweg en de nieuwe indrukken zijn meer uitdagend dan de lange wandeling van 7 km.  Bij de Citadel aangekomen kopen we kaartjes en gaan binnen eerst een kopje koffie kopen en in de schaduw op twee stoeltjes voor het koffietentje bijkomen.

Vervolgens gaan we de verschillende zaken bekijken middels een wandeling over de Citadel.  Vele verschillende beschavingen hebben hier hun stempel gedrukt: Neolitisch, Byzantijns, Romeins, Ottomans en ga zo maar door.  Ieder heeft zo zijn stempel gedrukt en de restanten hiervan zijn te vinden in de vorm van ruines van tempels, funderingen, irrigatie kanalen, kerken, moskeeën enz.  In het nabij gelegen museum kun je ook zien wat opgravingen naar boven hebben gebracht, zoals gouden sieraden, bronzen wapens, veel klei gebruiksvoorwerpen en kunstvoorwepen uit alle periodes.  Na de Citadel gaan we nog een kijkje nemen bij het Romeinse Amphitheater dat nog steeds wordt gebruikt voor voorstellingen, en het Romeinse Odeon.  Tussendoor gaan we op het grote plein ervoor zitten om mensen te kijken: onze grootste hobby.

Aangezien we inmiddels er lopend al ruim 11 km op hebben zitten besluiten we een taxi terug te nemen.  Op de vraag wat het moet kosten terug naar het hotel reageert hij vrolijk: “whatever it’s worth to you”.  Wij hebben bij aankomst hem 10 Dinar gegeven en daar was hij blij mee; onze voeten ook.

 

››› Dag 3: Meer wandelen in Amman

 

Share us: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.