Op weg naar het zuiden van Jordanië

posted in: Jordan, Vakantie | 0

Naar het zuiden

We gaan het wat verderop zoeken vandaag.  Het einddoel is de stad Wadi Musa  in de omgeving van Petra.  We slaan eerst de nodige snacks in bij de lokale Safeway.

Onderweg maken we een paar stops, als eerste bij Mt. Nebo waar naar overlevering Mozes zijn oude dag heeft doorgebracht.  Hij is hier niet begraven, niemand schijnt te weten waar hij is begraven.  Bovenop Mt. Nebo hebben de Byzantijnen in de zesde eeuw een kerkje gebouwd ter herinnering aan dit feit.  Deze kerk is voor een groot deel vergaan, maar de rijk versierde mozaiekvloer is er nog goed bewaard gebleven door een laag zand die het al die jaren heeft beschermd   Recentelijk is het geheel gerestaureerd en overkoepeld met een mooi gebouw, waar het Vaticaan financieel een handje aan meegeholpen heeft.

Madaba

Na dit bezoek rijden we een klein stukje verder naar Madaba waar een andere Byzantijns kerkje is met in de mozaiek vloer een kaart van de omgeving weergegeven.  Hierop zie je het gebied van Jordanië tot aan Israel en Syrië tot aan het huidige Saudi Arabië, met alle historische plekken zoals De Dode Zee, de Jordan rivier, Jerusalem, Jerico, Hebron, enz.  Er zijn delen van de kaart verdwenen, maar die delen die er nog zijn verkeren in uitstekende staat.  Vanuit het kerkje lopen we terug naar de bus, maar niet voordat Gepke een glaasje Pommegranate juice heeft gekocht, en ik een Jordanian hoofdsjaal met hoofdring.  De pet die ik had meegenomen, biedt te weinig bescherming tegen de zon, en op deze manier blijf ik ook wat warmer als er een koude wind waait.  Ik begin steeds meer op een Arabier te lijken.

De rit gaat verder en onderweg in de bus eten we wat falafel broodjes die Ayman uitdeelt. Ook Gepke kan weer lekker hiervan meeëten, want de misselijkheid van de afgelopen dagen is helemaal weg.

Kerak

De volgende stop is Kerak, ongeveer halverwege van Amman naar Petra.  Deze stad is rond 1089 in handen van de kruisvaarders gekomen, nadat ze Jerusalem in het oosten hadden veroverd.  Omdat dit een belangrijk kruispunt was van handelsroutes uit alle windrichtingen, besloten ze hier een kasteel te bouwen als verdedigingspunt.  Het kasteel was enorm groot en werd gebouwd van alle stenen die ze in de omgeving konden vinden.  Daarbij werden andere gebouwen die er stonden gesloopt om bouwmateriaal te leveren.  Daardoor zie je stenen uit allerlei periodes, herkenbaar aan geschreven woord of uitgehouwen beeldwerk.  Grieks, Romeins, Byzantijns; alles moest eraan geloven.  Het resultaat is indrukwekkend: we lopen met open mond door de gewelven van het kasteel.  Door aardbevingen in het verleden is er hier en daar wel wat ingestort, maar er staat nog genoeg om te zien hoe een geweldig bouwwerk dit was.

Na dit bezoek rijden we in een ruk door naar Wadi Musa naar ons hotel voor de nacht.  We checken in en maken gebruik van het buffet in het hotel.  Vanavond vroeg naar bed want we moeten om half vijf op om een vroege start te kunnen maken in Petra.

 

 

››› Dag 7: Petra!

 

Share us: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.