Taiwan 2020

Taipei, Taiwan.

Ongeveer een week geleden nu, vlogen we van Denver via San Francisco naar Taipei in Taiwan. Ik had tot nu toe nog niets opgeschreven omdat dit verslag eigenlijk over Vietnam zou gaan. Deze tussenstop in Taipei was alleen een stopje onderweg om even bij te komen. Maar uiteindelijk hebben we hier eigenlijk wel veel gedaan, dus wel de moeite om het hier even neer te pennen.

Vlucht naar Taipei

Na een lange vlucht streken we in Taipei Taiwan neer. We voelden ons nog wakker genoeg om de uitdaging van het openbaar vervoer aan te gaan. Dus geen Uber opgeroepen, maar met de bagage neergedaald in de gewelven van de Taipei Metro. We namen de Airport Metro naar Taipei Main Station vanwaar het een korte wandeling zou moeten zijn naar ons hotel. Echter eerst moesten we een “Easy Card” aanschaffen. Deze zou het reizen met lokaal openbaar vervoer moeten vereenvoudigen. Deze kaart kun je bij automaten opwaarderen met 100 Taiwan dollars per keer, die dan per station worden afgeschreven afhankelijk van hoeveel stops je hebt gereisd.

Hotel Relax

Uiteindelijk wees het zichzelf allemaal wel uit en vonden we zonder kleerscheuren Hotel Relax 1. We sliepen in Relax 1, ontbijten in Relax 2 en kunnen 1x per dag koffie halen bij Relax 3. Het is allemaal dicht in de buurt en zo kom je nog eens ergens. Aangezien het inmiddels al laat is, gaan we maar slapen . Morgen zoeken we alles wel uit.

Na twee dagen is onze routine al vastgesteld. In de ochtend gaan we op zoek naar Relax 2 voor het ontbijt. Het ontbijt is bij ons hotel inbegrepen, dus we hoeven geen moeite te doen om iets te zoeken.  Na twee keer linksaf vinden we de ingang en nemen de lift naar beneden. Een trap lijkt er niet te zijn. Het ontbijt ziet er voor ons wat vreemd uit. Niet de normale zaken die je in het westen op het menu vindt. Maar we passen ons aan en nemen wat er wel smakelijk uitziet.

Vervolgens na het ontbijt naar Relax 3 tegenover Relax 2 waar we koffie halen. Meestal gaan we in de avond nog even een ijsje halen bij de beneden buren: McDonald’s.

Chiang Kai-shek

We besluiten het deze eerste dag wat rustig aan te doen, en een beetje de directe omgeving te verkennen. We lopen de straat uit die ons naar het Peace Park brengt waar ook het National Museum is. Het museum laten we maar even voor wat het is, en banjeren door het park. Verderop gaat de weg naar een ander park waar het Chiang Kai-shek Memorial is. Dit is een imposant bouwsel waar C.K.S. in bronzen vorm op een grote stoel zit. Het doet mij herinneren aan de Lincoln Memorial in Washington DC.

Longshan Temple

In de middag lopen we naar de Longshan Temple waar het ontzettend druk is. Veel mensen zijn hier aan het bidden en offeren eten bij het altaar in deze Boeddhistische tempel. Onze wandeling eindigt bij het “Red House”, hetgeen een mooi theater moet zijn. Het mooie ervan ontgaat ons, dus wij zullen wel cultuurbarbaren zijn.

‘s Avonds eten we bij een Thais restaurant: Thai Town. Dit zal later blijken een van onze betere maaltijden te zijn. Het eten in Taiwan heeft geen indruk op ons achtergelaten. We vonden dat het een hoog “Japan” gehalte heeft; een land dat ook niet onze culinaire voorkeur heeft.

Tamsui

De daarop volgende dagen gaan we Taipei verder ontdekken, maar ook verder gelegen bestemmingen zoals Yehliu. We maken daarbij dankbaar gebruik van de MRT; het Taipei openbaar vervoersysteem, waar onder andere de Metro onder valt. Middels dit efficiënt systeem gaan we naar Tamsui, noordwest van Taipei City gelegen. Hier wandelen we langs de Tamsui River en kijken onze ogen uit bij alle stalletjes langs de promenade.

Fort Domingo

We belanden uiteindelijk bij Fort San Domingo. Dit is een Portugees fort dat ook korte tijd in VOC handen is geweest. Hier in de omgeving ligt ook Hobe, een fort dat op het laatst heeft gediend als Engels Consulaat. Nu is dit ingericht als museum. Via Lover’s bridge lopen we terug naar het MRT station en eten onderweg wat street food als diner. De street food in Taipei is iets dat je geprobeerd moet hebben. Het is lekker en de locals eten vrijwel niets anders.

National Palace

Maandag nemen we de bus naar het National Palace Museum. Het is een geweldig groot complex waar we middels honderden treden naar boven lopen. Hier genieten we even van het uitzicht, en gaan dan het museum binnen. In het museum zijn we relatief snel uitgekeken. Het is voornamelijk een verzameling handgeschreven documenten die voor ons jammer genoeg onleesbaar is. Verder veel potten en andere gebruiksvoorwerpen die door de lokale Tai bevolking werd gebruikt. Na het museum pakken we de metro naar de Taipei Zoo en wandelen over het enorme terrein. De begroeiing is hier dicht en het lijkt meer op een botanische tuin, met veel exotische planten. We bezoeken de panda’s en de koala’s. Ook het vlinderhuis is erg mooi waar de mooiste vlinders vlak om je hoofd vliegen. We eten ‘s avonds bij Nan-Nan een diner van noodles.

Yehli Geopark

Op dinsdag gaan we wat verder weg. We zitten ruim een uur in de bus op weg naar het Yehli Geopark. Dit park is een vreemd natuurverschijnsel. Overal zijn grillige rotsen die door de natuur over duizenden jaren zijn gevormd. Iedereen herkent er iets anders in. Zo heb je bijvoorbeeld iets dat lijkt op het hoofd van een vrouw: “The Queen”. Of kanonskogels, kaarsen, brokjes gemberwortel en ga zo maar door. Je kunt er zo uren lopen en de omgeving bewonderen. Deze rotsen zijn eigenlijk versteende koraalriffen die door zee- en winderosie hun huidige vorm hebben gekregen.

Elephant Hill

Later in onze week in Taipei, beklimmen we Elephant Hill. Wederom vele trappen die worden beloond met een mooi uitzicht over Taipei en de dominante Taipei 101 toren. De toren zelf beklimmen we niet; er zijn meer dan genoeg andere gelegenheden om mooie uitzichten te zien, zonder dat je $25/pp entree moet betalen. Eerlijk gezegd vind ik deze wolkenkrabber toren een wangedrocht. Het lijkt een opeenstapeling van take-out rijst bakjes. De berg zit overigens vol met vlinders. Een daarvan ziet Gepke’s gele shirt aan voor een bloem en gaat op haar schouder zitten. Nadat hij heeft vastgesteld dat het geen bloem is, vliegt hij teleurgesteld weg. Wij zijn in ieder geval een foto rijker.

Maokong Hills

Die week nemen we een tweede keer de metro naar de Taipei Zoo, om vandaar de gondel te nemen naar de Maokong Hills en de Chinfen Temple. Via allerlei steile trappetjes lopen we terug naar beneden waar we een bus vinden die ons terugbrengt naar ons hotel. Het was onze laatste volledige dag in Taipei. Morgen vliegen we in de middag met Eva Air naar Hanoi in Vietnam. Dat land gaan we verkennen middels een groepstoer van G- Adventures.

Groetjes van ons!

P.S.  Meer foto’s hier: Fotos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven