Nieuwsbrief – December 1999

Hallo allemaal,

(Gepke) Het is alweer veel te lang geleden dat we iets van ons hebben laten horen. Ik denk dat we wel kunnen stellen dat we inmiddels geslonken zijn tot een jaarlijkse nieuwsbrief, Met Internet en email is het tegenwoordig zo makkelijk om even snel een berichtje over en een weer te sturen, dat het echt gaan zitten om een complete brief te sturen er een beetje bij inschiet. Maar, laten we het toch nog maar een keertje doen.

We hebben het druk gehad het afgelopen jaar. Na eerst een paar maanden gewend te zijn aan ons nieuwe huis en omgeving, zijn we eind vorig jaar begonnen met de eerste renovatie. Er zou veel bezoek komen met de kerst in 1998, dus moesten we snel even een badkamer en een paar extra slaapkamers bijbouwen. De kelder van ons huis is ongeveer net zo groot als het woongedeelte, dus er was ruimte genoeg. Er was geen tijd om de wanden te schilderen of nieuwe vloerbedekking te leggen, maar met restjes wisten we het aardig op te knappen. Op tijd klaar voor een invasie van de Bergmans familie. Hele drukke dagen, maar ontzettend gezellig. Zelfs het weer werkte goed mee. Een paar dagen extra koud, een paar dagen sneeuw en nog meer stralende zonnige dagen. Zelfs al was het dan niet veel graden boven nul, in de zon en uit de wind was het heerlijk buiten.

Toen we weer een beetje bijgekomen waren van alle drukte, zijn we met de volgende fase begonnen: buitenom. We zijn begonnen met het plaatsen van bielsen (niet die hele grote van de treinrails, maar een tussenmaat) langs de oprijlaan. Loek heeft met veel kracht hele lange spijkers door de bielsen in de grond geslagen. Het lijkt nu meer op een oprit ipv een zandvlakte met hier een daar wat grint. Zodra we weer wat geld gespaard hebben, zullen we de oprit opvullen met nieuw grint. Ik heb nog een poging gedaan om het grint dat in de loop der jaren buiten de oprit terecht is gekomen in een emmertje te verzamelen en dan vervolgens de grootste gaten mee op te vullen, maar daar ben ik na een paar weekenden maar mee opgehouden. Is meer iets voor strafgevangenen of zo, of misschien een hollandse uitslover die graag naar Denver wil komen voor gratis onderdak 😉

Ik had dit voorjaar al snel door dat ik met mijn hollandse spa en hark niet zo ver zou komen in de tuin, dus ben ik maar overgestapt op electrische apparatuur (power tools!). Ik ben begonnen met een mini-tiller, een apparaat waarmee je de grond omspit. Na een moeilijke start had ik het eindelijk door. In plaats van dat de tiller er met mij vandoorging, ging ik er met de tiller vandoor. Als de grond niet te droog was, ging het aardig. Het duurde wel een paar weekenden voordat ik de meest nodige bloemperken gedaan had in de voor en zijtuin. Volgend jaar komen de de groentetuin en de binnentuin aan de beurt (denk ik).

Het mooie van een bestaand huis kopen is dat er meestal toch wel wat aan de tuin gedaan is. De lste bewoners van dit huis hadden volgens ons een schitterende tuin aangelegd, die helaas door de 2de bewoners in de laatste 5 jaar hopeloos verwaarloosd is. We hebben veel moeten snoeien en knippen, maar het eindresultaat was lang niet gek. Voor een kapitaal aan plantjes gekocht voor de voortuin en zijtuin en dat heeft het dit jaar al zeer goed gedaan. Ik kijk al helemaal uit naar volgend jaar hoe een en ander zich verder ontwikkeld.

Het weer werd alweer wat warmer, dus werd het tijd om een sprinkler systeem te installeren. Loek moet dit maar even uitleggen.

(Loek) Ja, zoals jullie misschien wel weten, regent het hier niet echt vaak. Dus moeten we het wateren van de tuin zelf doen. Als je dat een of twee keer met het handje hebt gedaan, ben je wel bereid om wat te investeren in het automatiseren van dit process. De voorgaande bewoners hadden een stap in de richting gedaan door ondergrondse buizen en sprinklerkoppen aan te leggen. Echter het aansluiten van dit systeem moest door met het handje de uiteinden van de afzonderlijke gebieden in de tuin (zones) op de kraan aan te sluiten. In het totaal hebben we 15 van deze zones die dus om de dag van water moeten worden voorzien in hartje zomer. Al met al ben je dus de hele avond slangen aan het vast en los koppelen. Daar komt bij dat, omdat we op een eigen waterbron zitten die eigenlijk niet zoveel water tegelijk kan leveren, we een pauze moeten inlassen tussen het wateren van de afzonderlijk zones. Dus hebben we een speciale elektronische klok gekocht die dit allemaal automatisch kan regelen. Uiteraard was dit niet een standaard systeem, omdat onze tuin nogal groot is, en omdat we op eigen water bron zitten. Erg lang zoeken dus voordat we deze klok vonden, en diep in de buidel moeten tasten. Nu nog 15 elektrische kleppen gekocht zodat de zones direct op de hoofdwaterleiding (via klep) konden worden aangesloten. De kleppen worden automatisch via de klok midden in de nacht aangezet (minder verdamping) en de juiste pauzes worden aangehouden tussen de verschillende zones. Het aansluiten van dit alles was een zeer warme klus, en de eerste keer dachten we dat alles goed zat, bleek een van de kleppen te lekken. Toen we ‘s ochtends wilden douchen, was er geen water meer, de kelder stond blank, en ik had er behoorlijk de pest in. De winkel waar we de defecte klep hadden gekocht was failiet, en we moesten ons verhaal halen bij de producent van de klep. Deze wilde na veel brievengeschrijf alleen maar de reserve onderdelen van de klep opsturen. Nou ja, we hadden nog een extra klep en die hebben we nu in gebruik. Alles werkt naar wens, en ik hoef niet meer de hele avond de tuin te wateren.

(Gepke) Na de zomer als de dagen weer wat koeler zouden worden (althans dat dachten we), werd het tijd voor de binnenklussen. Als eerste dan maar de badkamer aanpakken. Het rook er de laatste tijd vrij muf, en we waren inmiddels wel uitgekeken op het oudroze bad, wc (wel inmiddels met een witte bril – geen gezicht trouwens), en wastafel. Ook het bloemetjesbehang in 3 kleuren roze had niet onze voorkeur. We wilden dit eerst laten doen, maar dat zou wel erg duur worden, dus toen maar besloten het zelf te gaan doen. Op mijn verjaardag werden alle nieuwe accesoires (bad, wc, wastafels, kranen, tegels, etc.) bezorgd, Na ongeveer 6 weken hadden we die allemaal van de garage naar de niewe badkamer verhuisd EN geïnstalleerd. Eindresultaat, een hele mooie badkamer! Loek had de smaak zo te pakken, dat ie maar meteen is begonnen met de verdere afwerking van de kelder.

(Loek) Ik begin steeds handiger te worden van al dat klussen, dus nu durfde ik wel een groot project aan te pakken waar ikzelf veel plezier van hoop te hebben. Wij hebben een vrij grote kelder, maar er bestaat geen indeling anders dan een provisorisch aangelegde verdeling in het midden. Vorig jaar toen Gepke’s familie op bezoek kwam had ik alvast een kleine badkamer en de eerste beginselen van een slaapkamer gemaakt. Nu ben ik begonnen nog een aantal andere ruimtes hier aan te leggen. De slaapkamer moet nog afgewerkt worden, maar dat gebeurt het laatst. Tot dan dient deze als opslagruimte voor alle spullen die her en der verdeeld in de kelder staat. Het eerst heb ik een werkplaats gemaakt waar een grote werkbank staat, cirkelzaag, boorkolom en slijpbank. De spullen komen allen van pas bij het afmaken van de rest van de kelder. Er komt nog een kantoor, die geheel is voorzien van netwerk bedrading (weggewerkt in de muren), een “home theater” of thuisbioscoop. Dit is een grote kamer waar een grote TV (162 cm beelddiagonaal) komt, met speciale geluidsinstallatie zodat je echt van een film kunt genieten alsof je in de bioscoop bent. Dit soort ruimtes wordt hier meer en meer populair. En tenslotte een bibbliotheek waar we onze grote voorraad boeken kwijt kunnen, en waar we lekker kunnen zitten om een boek te lezen. Al met al zal het een tijdje duren voordat alles klaar is, maar hopelijk kunnen we ervan genieten voor onze pensioenering.

(Gepke) We zijn dit jaar ook allebei van baan veranderd. Ik heb eindelijk ook de knoop doorgehakt en heb in juli mijn ontslag aangeboden bij DLS. Na een viertal maanden als “independent contractor” te hebben gewerkt voor diverse bedrijven, ben ik per 1 november begonnen bij mijn huidige werkgever. Het bedrijf heet American Fundware (https://www.fundware.com) en mijn functie is Quality Assurance Test Analyst. Ik heb een carriere als programmeur maar even opgegeven. ]k heb gedurende de zomer als ik een paar dagen thuis was veel gestudeerd, maar het lukte me niet de juiste baan als programmeur te vinden. De meeste bedrijven schreeuwen om personeel maar ze willen 3 jaar ervaring en ja dat heb ik dus niet. Ik heb inmiddels uitgevonden dat je als QA (zoals dat hier in de wandelgangen wordt genoemd) ook goed kan verdienen, dus vandaar dat ik deze baan maar heb aangenomen. Het is een middelgroot bedrijf, ca. 100 mensen, dat een computer boekhoud programma maakt voor overheidsbedrijven, stichtingen, verenigingen, etc. (bedrijven die geen winst mogen maken). Na twee weken begon ik me al een beetje te vervelen want ik had niet echt veel te doen. Ze verwachtten ook nog niet te veel van mij. Ze gunden me de inwerkperiode (koel he!). Maar inmiddels ziet het er naar uit dat we het de komende maand erg druk zullen krijgen. De secondaire arbeidsvoorwaarden zijn hier erg goed. Ik krijg zelfs 3 weken vakantie + 6 ziektedagen + 2 zwevende dagen. Ik weet nog niet precies wat dat is, maar het zijn toch maar twee dagen! Daarnaast heb ik me voor een vrij laag bedrag aangemeld voor korte en lange termijn arbeidsongeschiktheid. Hopelijk hoef ik daar geen gebruik van te maken. Ik geloof niet dat dit een “superbaan” is. Ik heb wel door dat ze hier vrij gemakkelijk mensen aannemen maar ze ook weer met dezelfde snelheid op straat zetten. In de paar weken dat ik hier zit zijn er al diverse mensen verdwenen.

(Loek) Ik werk sinds Februari bij het internet bedrijf “Wisen.com” (https://www.wisen.com). Ik ben daar begonnen als derde medewerker verantwoordelijk in het begin voor alle technology, en nu slechts gespecialiseerd in de database technology. Mijn officiele titel is “Director of Database Technology”, wat een mooi woord is voor manusje van alles. Inmiddels (December) zijn hier meer dar 100 personen in dienst, en we groeien elke dag. Het is voor mij erg leuk, omdat ik alles vanaf het begin heb meegmaakt. Omdat ik de baas (Mike) van het bedrijf persoonlijk goed ken, luistert hij naar mij en krijg ik de gelegenheid om veel inspraak te hebben bij het bepalen van de richting van het bedrijf. Mike hoopt volgend jaar het bedrijf naar de beurs te kunnen nemen, en dan hebben we nog meer gelegenheid to groei. Maar zoals met veel bedrijven hier in de USA, kan het van de ene dag op de ander weer over zijn. In ieder geval heb ik het tot die tijd lekker naar mijn zin.

(Gepke) Vakantie is er dit jaar een beetje bij ingeschoten. In Mei ben ik een lang weekend met Mem naar Yeliowstone geweest, maar dat was het voor dit jaar. Volgend jaar willen we toch wat meer gaan doen. Maar ja met al dat werk rond huis, blijft er niet veel tijd over.

Voor iedereen: Hele gezellige kerstdagen en een SMASHING 2000!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven