Raar land

De afgelopen week gebeurde er een aantal zaken die zo met elkaar in tegenstelling waren, dat het moeilijk was om niet een beetje vreemd tegen dit land aan te kijken.

Allereerst was er de psychopaat die, omdat ie met zichzelf overhoop lag, besloot zijn frustratie op anderen uit te leven. Hij deed dat jammer genoeg met kogels in plaats van woorden. 12 mensen schoot hij dood in de bioscoop in Aurora waar ik ook weleens kom, om maar te zwijgen over de overige 58 mensen die hij verwondde. En waarom? Op het moment van dit schrijven heeft hij zijn redenen nog niet met anderen gedeeld.

Hij werd deze week voorgeleid en kwam met zijn vuurrode haren en verschikte blik nu niet echt op mij over als iemand die zelf wist waarom hij handelde. Zijn wapens had hij allemaal op legale wijze verkregen, maar daar kijk je niet van op als je hier woont. Als je in Nederland bent opgegroeid is je van jongst af ingestampt dat wapens slecht zijn en niemand die mag hebben anders dan soldaten en politie.

Maar hier in de US groeien veel mensen op met wapens alsof het gewone gereedschappen zijn. Voor hun is een geweer niet anders dan bijvoorbeeld een hamer of schroevendraaier voor een Nederlander. Het is een gereedschap die voor de juiste taak moet worden toegepast, en dat is om coyotes van je land weg te jagen of in het jacht seizoen een hert te schieten waarvan je het vlees deelt met je buren.

Als iemand dus een wapen oppakt en tegen zijn medemens gebruikt in zo’n zinloze actie, hebben wij Nederlanders de neiging meteen te reageren met “Zie je nu wel? Dat komt ervan als je lakse wapen wetten hebt”. Maar veel amerikanen begrijpen die houding niet; zij focussen hun aaandacht meer op de dader. Er was tenslotte een persoon die dat wapen vasthield en richtte op onschuldige mensen. Je kunt daar niets aan veranderen met het aan banden leggen van wapenbezit. Tenslotte is de actie al illegaal, denk je dat de dader dan ook niet op illegale wijze aan een wapen had kunnen komen? Wie heeft er gelijk? Die discussie zal over en weer wel de komende tijden oplaaien.

Maar in datzelfde land waar iemand zo op een groep mensen inschiet, kun je met je voordeur van slot en ramen open rustig slapen. Ik verloor afgelopen dinsdag bij het benzinestation mijn portomonnee en werd binnen 5 minuten opgebeld dat ze hem hadden gevonden en dat ik het kom komen ophalen; alles zat er nog in.

Toen ik nog in Utrecht woonde moest ik het tuinmeubilair met kettingen aan beton vastleggen om te voorkomen dat het werd gestolen als ik even niet oplette. Hier komt het bij niemand op om dit soort zaken te stelen, kruimeldiefstal is veel minder een probleem. Zelfs het stelen van een krant van het onbeheerde stapeltje bij de winkel doet men niet. Bovenop dat stapeltje staat een bakje met geld waar je betaalt en vervolgens een krant pakt. Ook dat bakje wordt niet gestolen; “honor system” noemen ze dat en het werkt nog ook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven