“Doe-Het-Zelf”

Het werk aan het schuurtje gaat gestaag verder. Het is wel grappig als ik met zo’n klusje bezig ben, komen er allerlei herinneringen bovendrijven van andere doe-het-zelf klusjes uit het verleden. Toen ik in Utrecht mijn eerste woning kocht in de Pieter De Hooghstraat bijvoorbeeld. In die tijd waren er nog geen “Big Box” doe-het-zelf zaken waar je voor een appel en een ei al je benodigdheden op een plaats kunt vinden. Je liep stad en land of om alle materialen bij elkaar te zoeken, maar na verloop van tijd wist je wel waar je moest zijn. Een winkeltje op de Oude Gracht voor alle loodgieters spullen, van koperen pijp tot soldeer gasflessn. De “Hubo” had alle schroefjes, spijkers en gereedschappen die je zocht. Later kreeg je de grote winkel “Superdoe” een soort voorloper op de tegenwoordige “Gamma”.

Maar mijn favoriete winkel was “Houthandel Oudwijk” in de Baanstraat. De eigenaar van de zaak was altijd in een vrolijke bui en zaagde alle hout voor je af precies op maat en meestal werd dat gedaan terwijl hij er luidop bij zong. De zaak was altijd stampvol op zaterdag, en je moest er daarom lang wachten. Echter de meeste klanten hadden daar geen moeite mee; de eigenaar was een onderhoudende entertainer en gaf ondertussen ook nog waardevolle adviezen over houtbewerkeing.

Dus dankzij al die klussen in het verleden kan ik mijn “ervaring” weer goed toepassen op dit schuurtje. Inmiddels zit het raampje erin die ik nog ergens had liggen en zijn de randen van het dak weer afgewerkt. Ik ga nu nadenken over hoe ik de dubbele deuren erin moet maken; ik heb nog een paar oude deuren liggen die ik daarvoor wil gebruiken. Het hout wat uit de oude badkamer en slaapkamer is gekomen zal dienst doen als materiaal voor de deurposten. Ik zal nog wel moeten investeren in scharnieren, sloten en een deurknop op de zijdeur. Maar tot nu toe vallen de kosten wel mee als je het uurloon even vergeet…

Dax was vanmorgen buiten bij mij. Ik had de grote hekken van de oprit dicht gedaan zodat ze vrij over het hele land kon lopen. Ze had er wel plezier in en rende van hot naar haar, meestal achter konijnen aan. Zo nu en dan kwam ze terug waar ik aan het werk was en een bak met drinkwater voor haar had staan. Als ze haar dorst had gelaafd rende ze weer weg. Op een gegeven moment ging ik weer terug naar het huis om zelf wat te drinken te halen en lag ze voor pampus bij de deur te wachten tot ze weer naar binnen kon. Ze wilde de koelte van het huis weer opzoeken, en ligt nu uitgevloerd te slapen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven