Verwarming perikelen deel 2

Vandaag was het Gepke d’r beurt om thuis te blijven en de houtkachel te babysitten. Ik heb s’ochtends de kachel weer aangemaakt, die in de loop van de nacht was uitgedoofd, zodat Gepke alleen zo nu en dan een nieuw stuk brandhout erop hoefde te gooien. Vervolgens heb ik haar een kleine cursus gegeven in het afsluiten van de verwarming, mocht die na ontdooien toch blijken te lekken. Vanaf het werk belde ik af en toe op om te vragen hoe het ging, maar er waren nog steeds geen ontwikkelingen. Tegen het middaguur belde Gepke op dat de radiatoren een vreemd geluid maakten. Ik liet haar in de kelder kijken op de drukmeter van de centrale verwarming die volgens haar van 20 psi naar 5 psi was gezakt: duidelijke indicatie van een lekkage. Voordat ze de boel afsloot heeft ze snel inspectie rond het huis gemaakt en geconstateerd dat er water onder het raam vandaan stroomde aan de voorkant van het huis. Vervolgens is ze naar beneden gerend en heeft de zone die dat deel van het huis verwarmd afgesloten. Als een volwaardige kenner heeft ze zich kranig gehandhaafd met haar taak als verwarmingssysteembeheerder (mooi woord voor scrabble).

Nadat alle taken waren verricht om waterschade tot een minimum te beperken, heeft Gepke een verwarmingsmonteur gebeld, die morgen (zaterdag) langskomt om de boel te repareren. In die tussentijd hopen we dat ook de andere radiator die is bevroren is gaat ontdooien, zodat indien daar ook schade is de monteur die ook kan repareren. Bij die laatste kon het lek weleens in het beton begraven zijn. Indien dat het geval is, laten we het afsluiten en vervangen het met een electrisch element. Ik ben wat vroeger naar huis gegaan en ben onderweg nog even gestopt bij Home Depot, om daar een “space heater” te kopen. Zo’n kleine electrische kachel die warme lucht blaast. Echter door de kou van de afgelopen dagen waren ze allemaal uitverkocht en ik kon met lege handen weer vertrekken. Ik had gehoopt met zo’n apparaat de verwarming in de hal toch nog tot ontdooien te dwingen, maar nu moeten we moeder natuur maar de boel weer op laten warmen.

Hopelijk werkt alles dus morgenavond weer als vanouds. Dit soort zaken zijn stresspunten die we liever niet hebben. Maar dat hoort erbij als je een eigen huis hebt vermoed ik. Ik weet inmiddels wel zeker dat ik bij een toekomstige woning weer hete lucht verwarming wil hebben, dat scheelt weer een hoop kopzorgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven